Lietuvoje jau seniai įsitvirtinęs įprotis naudotis geromis akcijomis ir apsipirkti „į priekį“. Vienas populiariausių pasirinkimų – kava. Kai pasitaiko viliojanti akcija kavai, daugelis susigundo įsigyti ne vieną, o kelias ar net visą dėžę pakuočių. Juk kava vis tiek bus suvartota, ar ne? Tačiau viskas ne taip paprasta – kava nėra amžina, o netinkamai laikoma ji praranda tai, kas svarbiausia – skonį ir aromatą.
Pagrindinė problema – netinkamas kavos laikymas spintelėje. Žmonės dažnai pamiršta, kad net ir sausoje, uždaroje vietoje kava gali „pasenti“, nors jos galiojimo terminas dar toli gražu nesibaigė. Tada pradeda kilti klausimai: ar dar galima ją gerti? Ar verta pirkti „dėžėmis“? Ir kaip išlaikyti šviežumą iki paskutinio puodelio?
Šiame straipsnyje aptarsime, kiek iš tiesų laiko galima laikyti kavą spintelėje, kaip tą laiką maksimaliai išnaudoti ir kokių klaidų vengti, kad pasinaudojus akcijomis netektų vėliau nusivilti.
Kavos šviežumo trukmė: nuo sandarios pakuotės iki pirmojo puodelio
Neatidaryta kava
Jei pakuotė sandariai uždaryta, kava gali stovėti spintelėje keletą mėnesių ar net ilgiau. Gamintojai dažnai nurodo „geriausias iki“ datą, kuri atspindi optimalų laikotarpį aromatui ir skoniui. Ši data nėra galiojimo pabaigos terminas – tai labiau rekomendacija, kada kavą geriausia suvartoti, kad ji būtų tokia, kokią ją sukūrė skrudinimo meistrai.
Atidaryta kava – kiekviena diena svarbi
Vos atidarius pakuotę, kava ima „gyventi naują gyvenimą“ – ji susiduria su oru, drėgme ir kvapais. Kavos pupelės po atidarymo geriausiai išlaiko skonį apie 2–4 savaites, o malta kava – dar trumpiau, vos 1–2 savaites. Vėliau kava vis dar tinkama vartoti, bet jos skonis tampa blankesnis, aromatas išsisklaido, o gėrimas nebedžiugina taip, kaip anksčiau.
3 klaidos, kurios greičiausiai gadina jūsų kavą
1. Netinkamas indas
Palikti kavą originalioje atidarytoje pakuotėje – viena dažniausių klaidų. Net jei maišelis atrodo sandarus, jis nebūtinai visiškai apsaugo nuo oro. Geriausia kavą perpilti į stiklinį ar metalinį sandarų indą, kuris apsaugos nuo oro, šviesos ir kvapų.
2. Laikymas prie viryklės ar ant palangės
Kava nemėgsta šilumos ir šviesos. Jei laikote ją šalia viryklės ar saulėtoje vietoje, ji praranda savo savybes dar greičiau. Idealu – laikyti ją tamsioje, vėsioje spintelėje, toliau nuo šilumos šaltinių.
3. Perkamas kiekis neatitinka vartojimo tempo
Gera akcija kavai – puikus dalykas, bet tik tada, kai perki tiek, kiek realiai sunaudosi per kelis mėnesius. Jei kavą geri neskubėdamas, galbūt verta pasvarstyti, ar dėžė – tikrai tau. Priešingu atveju, net ir puiki akcija praranda vertę, kai paskutinės pakuotės skonis jau nieko nebeprimena.
Protingas pirkimas ir laikymas – kelias į visada gerą kavą
Norint išlaikyti kavos kokybę net ir po kelių mėnesių spintelėje, reikia vos kelių paprastų, bet labai svarbių sprendimų:
Planuokite kiekį – skaičiuokite, kiek kavos suvartojate per savaitę, ir atitinkamai vertinkite, kiek verta pirkti akcijos metu.
Padalinkite kiekį – jei nusipirkote dėžę, neatidarykite visų pakuočių iš karto. Laikykite jas kaip atsargas, o vartojimui skirkite vieną ar dvi.
Naudokite tinkamą indą – vos atidarę pakuotę, kavą perkelkite į sandarų indą, geriausia nepermatomą.
Neskubėkite malti visko iš karto – jei turite kavos pupeles, laikykite jas nemaltas ir smulkinkite tik tiek, kiek reikia vienam ar keliems puodeliams.
Skoninga kava neprivalo būti brangi – bet ji privalo būti šviežia. Jei mėgstate naudotis akcijomis ir kaupti atsargas, nieko blogo – svarbiausia žinoti, kaip tą kavą laikyti, kad kiekvienas puodelis būtų toks pat aromatingas kaip pirmasis. Laikykitės paprastų taisyklių ir mėgaukitės kiekvienu gurkšniu – net jei jis iš pakuotės, atidarytos prieš mėnesį.

